RSS

Kinn Tomasmesse (2012)

22. desember 2012

5 av 5 Halvliteren, Kinn Bryggeri, Norge

Kinn Tomasmesse 2012Produsent: Kinn Bryggeri

Land: Norge

Stil: Abt/Quadrupel, Juleøl

ABV: 10,5%

Karakter: 5 av 5, Halvliteren

Kinn har her gitt et øl navn etter en gammel norsk tradisjon. Den niende desember er det dagen kalt Anna Pissihose, en dag som ifølge norsk folketradisjon er utmerket for klesvask og ølbrygging. Dagene mellom den niende og den enogtyvende desember er ofte omtalt som «bryggjardøgri» eller «bryggjardøgra», og i den gamle Gulatingsloven var det påbudt å brygge juleøl, hvis ikke ble man ilagt mulkt. Her i Norge har man lange tradisjoner med at juleølet skal ferdigstilles på Tomasmesse (21. desember). Tomasmesse kalles også Tomas Brygger eller Tomas Fulltønne, og tilbake i Norrøn tid var dette dagen man lyste julefreden fordi man da skulle være ferdig med alle forberedelsene til Jul.

Ølet Tomasmesse er tåkete og ravfarget og skummet legger seg raskt i en tynn hinne over brygget. Ølet har en god krydret aroma hvor man også finner frukt, tørket frukt og karamell. Når man så tar til med smakingen finner man at ølet både er søtt og friskt. Her smaker man krydder, tørket frukt, brunt sukker, nøtter, citrustoner og hint av sjokolade og bær. Her har man altså mye aroma og smak, men også en god varmende tilstedeværelse av alkohol. Avslutningsvis kan jeg si at ølet er komplekst og en nydelig kompanjong å kose seg med på Tomasmesse.

,

About Kenneth Eriksen

En dannet Herre fra Oslos østkant som nå er bosatt i Drøbak. Hovedinteressene består av øl, mat og italienske biler.

Vis alle innlegg av Kenneth Eriksen

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: