RSS

Fiskeburger 312 Urban Wheat Ale med hveteølmajones

2. februar 2013

Middag

I utgangspunktet hadde jeg en plan om å benytte meg av en saison i denne fiskeburgeren, men jeg hadde kun en hveteøl (Goose Island 312 Urban Wheat Ale) tilgjengelig av øl jeg så for meg at passet bra til fisken. Fisken jeg valgte var torsk, men her kan man meget gjerne benytte seg av f.eks. sei eller hyse. Av tilbehør ble det lite overraskende hjemmelaget pommes frites og en hveteøldip.

DSC02658Tilberedning:

Pommes frites:

Først burde man begynne med potetene, de skal først skrelles før de kuttes til passende størrelse for pommes frites. Når man så har gjort dette bør man skylle potetene under rennende vann i en time, helst litt lenger. Alternativt kan man legge potetene i vann i kjøleskap i noen timer eller over natten, og man må bytte ut vannet med jevne mellomrom. Grunnen til at man gjør dette er for å få ut stivelsen av potetene da det vil forhindre at de klistrer seg til hverandre under fritering. Etter at potetene er ferdig skylt, evt. tatt ut av sitt «bad» legges potetstrimlene til tørk på f.eks et kopphåndkle, jeg behøver vel neppe å utdype hva vann i olje kan medføre. Deretter skal pommes frites friteres i to omganger, dette for å gjøre de ekstra sprø. I første fritering skal ikke potetene ta farge og de friteres i ca. 4 minutter på ca. 160ºc. Ta de ut av gryten og legg de på papirhåndkle. Sett de til side og friter de ferdig (når maten begynner å bli klar) på ca. 180ºc. i ca. 4 minutter eller til de blir sprø og gylne.  Har man ikke en frityr er oljen klar når man dypper f.eks. en fyrstikk (ikke svovelsiden) ned i oljen og det freser godt rundt denne. Personlig synes jeg resultatet blir bedre om man friterer i kjele fremfor frityrgryte.

Majones (her er det viktig at alle ingredienser holder samme temperatur, hvis ikke vil majonesen skille seg):

 • 1 stk. eggeplomme
 • 1 ss. dijonsennep
 • 1 ts. hvitvinseddik
 • 4 dl. olje (smaksnøytral, gjerne av raps eller solsikke)
 • salt og pepper
 • saft fra sitron
 • Øl, ketchup, gressløk og persille

Dette er en helt standard oppskrift på majones og man begynner med å legge eggeplomme, sennep og eddik i en bolle og pisker dette til det begynner å skumme. Deretter pisker man forsiktig inn olje i en tynn stråle til man oppnår ønsket konsistens (det er ikke sikkert du trenger 4dl. olje, kanskje mer, kanskje mindre). Til slutt smaker man til med salt, pepper og sitronsaft. Ta halvparten av majonesen i en bolle og den resterende halvparten i en annen.

Hveteølmajones (til burgeren):

Smak til majonesen i den ene bollen med ca. 2 ss. øl og litt finhakket gressløk.

Hveteøldip:

Smak til majonesen i den andre bollen med ca. 2 ss. øl, ca. 2-3 ss. ketchup, finnhakket persille og gressløk. Dipen skal ha en gammelrosa farge.

Fiskeburger (alle ingrediensene bør være iskalde):

 • 600 gr. fiskefilét (f.eks. torsk, sei eller hyse)
 • 1 ss. potetmel
 • 1 liten finhakket løk
 • 2-3 ss. finhakket gressløk
 • 1 1/2 dl. ølmelk (50% melk og 50% øl)
 • 1 1/2 ts. salt
 • 1/2 ts. pepper

Skjær filéten i små biter og legg de i en foodprosessor sammens med saltet. Kjør maskinen til alt er blandet. Spe så med ølmelken litt etter litt mens maskinen går. Ha til slutt i potetmelet sammen med løk, gressløk og pepper og bland godt inn i farsen. Ta litt kaldt vann på hendene og form til burgere. (Nå passer det å fritere ferdig pommes fritesen.) Stek på middels varme til ferdig (ca. 4-5 min. på hver side). Legg i hamburgerbrød sammen med hva du måtte ønske, f.eks. ølmajones, salat, tomat, sylteagurk, rødløk og sennep.

Da er det bare å servere.

DSC02658

 

 

 

 

 

 

Vel bekomne!

 

About Kenneth Eriksen

En dannet Herre fra Oslos østkant som nå er bosatt i Drøbak. Hovedinteressene består av øl, mat og italienske biler.

Vis alle innlegg av Kenneth Eriksen

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: