RSS

Makro og mikro i Polen

27. mars 2013

Humlebingens artikler

Polen er et land man kanskje ikke først og fremst forbinder med øl, men de har en gammel stolt øltradisjon og da spesielt når det kommer til lager.Coat_of_arms_of_Poland-official Kanskje ikke så rart med tanke på at Tsjekkia grenser til landet. Ettersom jeg titt og ofte reiser til Polen og har lært meg litt av det polske språk, kan jeg således titte innom polske ølblogger og har så smått begynnt å få et lite innblikk i hva som foregår på deres ølmarked.

I Polen dominerer lyse lagerøl (jasne pełne), og også de litt sterkere lagervarientene kalt Mocne (sterk). Ølmarkedet domineres videre av Kompania Piwowarska (KP) som eies av South African Breweries – Miller (SABMiller). KP eier tre store bryggerier; Browar Książęce, Lech Browary Wielkopolski og Browar Dojlidy. Disse tre brygger noen av de mest kjente merkene i landet som Tyskie, Lech og Żubr. Kompania Piwowarska står alene for 43% av all øl solgt i Polen og brygget i 2010 hele 15.000.000 hektoliter med øl.

Zywiec Porter (2)Grupa Żywiec er KPs største konkurrent og her eier for øvrig Heineken 61% av selskapet. Disse brygger også to velkjente merker for det polske markedet, Żywiec og Warka. Żywiec Porter ble hedret med prisen årets beste polske øl 2012 av det polske ølbroderskapet (Bractwo Piwne), og undertegnede synes selv dette er et meget godt brygg.

Dersom man skal handle øl i Polen må man være forberedt på at dette kan bli en ganske så kjedelig affere for en ølnerd om man oppsøker dagligvareforretninger, kiosker og bensinstasjoner, men om man elsker og sverger til lagerøl vil man ofte tro man har kommet til himmelen. Spesielt om man oppsøker en av de store dagligvarekjedene som ofte har et arsenal av diverse lagerøl. Skal man derimot ha større interesse for mer spennende øl må man oppsøke spesielle øl-/ og alkoholforretninger, men de har som regel til gjengjeld et godt utvalg og er som oftest vel verd et besøk. Her bør man altså gjøre hjemmeleksen sin og søke etter butikker og likeledes finne ut hvor de holder hus før man drar ut på ølhandel.

Så hva finner man egentlig på det polske ølmarkedet? Først ser vi på det generelle utvalget, de små og mest interessante bryggerienes øl kommer vi Ciechan Pszenicznetilbake til litt senere i artikkelen da jeg ennå har til gode å finne disse i en dagligvarehandel. Som tidligere nevnt er det et hav av diverse lyse lette undergjærede pilsvarianter, men de siste årene har det blitt mer og mer populært med både ufiltrerte og upasteuriserte lagervarianter, noen ganger i kombinasjon. Kasztelan var vel først ute av disse, men det ser ut til at det er Polens fjerde største bryggeri, Browar Łomża som er den store pådriveren for de ufiltrerte og upasteuriserte ølene. Personlig synes jeg ikke akkurat at kjedelige industripils blir så meget bedre om filtrering og/eller pasteurisering utelates under bryggeprosessen. En annen trend er lager tilsatt honning og disse kalles ofte for Miódowe, eller man kan se etter Miód (honning) på etiketten. Jeg synes heller ikke dette er så veldig stas, men den passer nok polakkene godt, spesielt vinterstid da de har en forkjærlighet for å varme opp (!) øl og tilsette honning og/eller diverse kryddere. Jeg vil ved en senere anledning komme tilbake til dette fenomenet i en annen artikkel. Shandy/Radler finnes også, men av det jeg har smakt gjør du klokt i å styre unna. Hveteøl begynner og å finne sin plass i butikkhyllene, spesielt i form av hefeweizen. Er du glad i hveteøl skal du se etter flasker merket med Pszeniczne.

Sakte, men sikkert har ølrevolusjonen begynnt å bre om seg også i Polen og jeg antar at det er en del ølhungrige personer blant de 38,5 millioner polakker som har hungret etter skikkelig øl. Skal det startes en ølrevolusjon kreves det pionerer og de finnes selvsagt også i Polen. For å finne ut mer om hva som skjer i Polen når det kommer til ordentlig håndverksbrygg kommer mine begrensede polskkunnskaper litt til kort når det gjelder søk på internett etter den informasjonen man ønsker. Hva gjør man så? Jo, man kontakter diverse bryggerier og også sine likesinnede ølbloggere som opererer i Polen. Under kan du lese hva jeg klarte å finne ut av.

Tilbake i 2005 kom det første forsøket på håndverksbrygg i Polen. Nærmere bestemt foregikk det hele i Kraków der Tomasz Jabłoński startet som et enmanns kontraktsbryggeri hos Browar Relakspol. Dette på en tid da overgjæret øl var noe veldig eksotisk for Polen. Ølene ble kun solgt i puber og butikker i Kraków, men i 2007 var det slutt på moroa. Browar Relakspol på sin side ble nedlagt året etter og alt av bryggerutstyr solgt før rivingen av lokalene ble startet i 2009 for å erstattes av boliger.

logo browarpintaBrowar Pinta startet i 2011 som kontraktsbryggeri og brygger for tiden hos Browar na Jurze, men de er for tiden på jakt etter nye lokaler da etterspørselen er mye større en bryggekapasiteten. Jeg forsøkte å ta kontakt med bryggeriet, men disse har ikke besvart mine henvendelser. Likevel har jeg klart å oppdrive litt interessant informasjon om Pinta som også ble kåret til Polens beste bryggeri 2012 av browar.biz og er også regnet som Polens første håndverksbryggeri. Bryggeriet er Polens mest populære mikrobryggeri og ble startet av tre hjemmebryggere ved navn Ziemowit Fałat, Grzegorz Zwierzyna og Marek Semla. Disse tre er ikke hvem som helst i det polske ølmiljøet. De driver Polens mest kjente butikk for hjemmebryggere (Browamator), de utgir bladet Piwowar,piwowar og som ikke det var nok står de også bak den årlige festivalen Birofilia, Polens mest populære ølfestival. På denne festivalen avholdes også en stor hjemmebrygger-konkurranse. I Norge får vinneren av NM i hjemmebrygging brygge ølet sitt hos Nøgne Ø, så også i Polen der vinneren får brygget en stor batch av ølet sitt hos Bracki Browar Zamkowy som eies av Heineken. Pintas første øl var Atak Chmielu (Humleangrep) og det var samtidig den første kommersielt tilgjengelige amerikanske IPA på det polske markedet. Dette er en øl jeg gjerne skulle ha drukket igjen, jeg kjøpte to flasker fra samme batch for litt over et år siden og begge var litt gamle slik at humlesmaken hadde forvitret ganske så kraftig, om det da ikke skyldtes en form for infeksjon (?). Uansett var ølet et gjennombrudd og en åpenbaring blant polske øldrikkere som ble overrasket over at en øl kunne være så aromatisk og bitter. Bryggeriets idé er å brygge øl i stiler som er unike for det polske markedet. Her skal man merke seg at de også har brygget en Sahti som de også dro på en småskala promotur til Sahtiens hjemland (Finland) med. To andre øl som også er verd å legge merke til er Imperium Atakuje (DIPA) og Viva La Wita! (Imperial Wit). Til slutt kan man nevne at etikettene nå har fått et mye renere utseende, tidligere var de dekorert med tegninger i pin-up stil. Som en kuriositet hadde de i begynnelsen en lys lager ved navn Pierwsza Pomoc (førstehjelp) med en dame i sykesøsteruniform på etiketten.pierwsza pomoc

alebrowarAleBrowar er nr.2 både i kronologi og popularitet hjemme i Polen når det kommer til håndverksbryggerier. AleBrowar er et kontraktsbryggeri og brygger sine øl hos Browar Gościszewo der de har en kapasitet på 35 hektoliter pr. bryggedag og kan brygge inntil 200 hektoliter pr. måned. Bryggeriet ble stiftet av tre personer, en av dem Bartek Napieraj er markedsansvarlig og har også en god ølblogg (smaki-piwa.pl) jeg besøker fra tid til annen, men den har ikke så ofte oppdateringer etter oppstarten av AleBrowar. En annen er bryggeren Michal Saks. Sistnevnte er også sjefsbrygger på bryggepuben Browarnia i Gdańsk, men hans medvirkning er ikke offisiell. Deres mest suksessrike øl er Rowing Jack, en India Pale Ale som ble kåret til årets debut og årets beste øl 2012 av browar.biz, ølet er i min mening meget godt og absolutt verd hver krone i innkjøp. Bryggeriet selv ble kåret til Polens nest beste bryggeri 2012.

AleBrowar har vært meget imøtekommende i forbindelse med denne artikkelen og de har sendt meg et tidligere intervju fritt til bruk som jeg her har oversatt:

Hvordan begynnte idéen om AleBrowar? Det hele startet med vår lidenskap og kjærlighet for øl. Vi er hjemmebryggere med mange års erfaring og vi lager øl hjemme på våre kjøkken. I desember 2011 kom Michal, vår bryggesjef i prosjektet opp med idéen om å ta vår lidenskap et steg videre. Etter mange samtaler, møter og overveielser bestemte vi oss for å bli kontraktsbryggere og brygge vår øl i industriell skala.

Fortell oss om deres øl og inspirasjonen bak dem? Navnet på vårt prosjekt er et ordspill. «Ale» er en polsk versjon av «Wow», men det er også navnet på hele familien av overgjærede øl, og «browar» betyr rett og slett «bryggeri». Det er derfor vi kun brygger overgjærede øl. Vårt hovedfokus er på veldig karakteristiske stiler som ennå ikke har blitt brygget i Polen. Inspirasjonen kommer fra den amerikanske craft beer scenen og på en lignende måte ønsker vi å revolusjonere den polske måten å tenke på øl på. Til nå har vi brygget: India Pale Ale, Black Ale, Amber Ale, Milk Stout, Pumpkin Ale, Witbier og Brown Ale.

alebrowar2

Du er fra et land kjent for godt øl, men deres øl gir definitivt en ny vri i forhold til de typiske polske lagerølene, dere har et intensjonalt preg over dem. Hva er den lokale reaksjonen til deres øl? Vi hadde absolutt ikke forventet en så positiv tilbakemelding. For å være ærlig hadde vi innerst inne en tanke om at det kanskje var en liten sjanse for det, men vi trodde det skulle ta oss år å komme så langt. I mellomtiden har det vist seg at de polske forbrukerene er klare for våre «crazy» øl og historien vi har å fortelle. Det hele er fantastisk, vi er veldig glade og ikke minst motiverte til å fortsette, å gjøre det vi gjør for å spre ølrevolusjonen blant alle tørste ølelskere der ute.

Har dere planer om å ekspandere utenfor Polen? Ja, til og med i fjor klarte vi å sende noen av våre øl ut av landet. Vi har faste leveringer til Danmark, Tsjekkia og Nederland. I år planlegger vi å utvide distribusjonen, men det er en utfordring for det er ingen som forbinder Polen med gode håndverksøl. Vi vil endre på dette å vise at interessant øl også kan bli kreert her.

Hva er planene og ambisjonene for AleBrowar, kan vi forvente at dere får et eget bryggeri? Vår største drøm og plan for det kommende året er å bygge vårt eget bryggeri. Akkurat nå jobber vi hardt for å realisere denne drømmen og jeg håper du vil se resultater om ikke lenge. Vi ønsker også å introdusere nye øl som vil fjetre en hver ølnerd. I år har vi planer om å presentere minimum fire nye øl. En av dem Smoky Joe har premiere ganske snart, nærmere bestemt i begynnelsen av mars. (Ølet er allerede lansert i skrivende stund sammen med en Smoky Joe sjokoladeplate)

artezanlogoBrowar Artezan er de første polske håndverksbryggerene som ikke er et kontraktsbryggeri og har sitt eget bryggeri. Artezan er også startet av tre hjemmebryggere, Dariusz Doroszkiewicz (Darko), Jacek Materski (Hasintus) og Piotr Wypych (Coder). Alle er velkjente i det polske hjemmebryggermiljøet og de er medlemmer av den polske hjemmebrygger foreningen (PSPD) og sertifiserte av PSPDs øldommere. Coder er også Skribent i magasinet Piwowar og Darko har jobbet som sjefsbrygger hos bryggepuben Piwowaria i Radom. Sammen har de bygget et bryggeri med utstyr som i utgangspunktet ikke var beregnet til brygging for å spare inn på kostnader. De hadde også en lang og kronglete vei å gå med det polske byråkratiet før bryggeriet ble godkjent. Som en følge av dette har de i tillegg skrevet en håndbok for andre bryggere dersom de ønsker å følge i deres fotspor. Hovedsaklig brygger de øl i belgisk og engelsk stil og det meste av deres meget begrensede opplag blir solgt på fat.

Fortell meg litt om deres øl og inspirasjonen bak dem. Vi kan lage alle former for øl og akkurat nå tester vi ut det polske ølmarkedet med Witbier, Dubbel, India Pale Ale, American Pale Ale, Brown Porter og Russian Imperial Stout. Så langt liker kundene amerikanske øl best, vi lager en APA «Pacific Ale» som gjør stor suksess.

Hva er fremtidsplanene for bryggeriet? Vi ønsker å ekspandere, først skal vi doble batchstørrelsen til 10hl. for å få til dette trenger vi å investere i mer utstyr og fler tanker. Vi har akkurat kjøpt en korkemaskin og har begynnt å selge øl på flasker, det er et mye større marked for flasker. Lenger inn i fremtiden vil vi kanskje kjøpe et større bryggeri med kapasitet på 25-35hl.

Har dere planer om å selge ølet deres også utenfor Polen? Vi går den andre veien og fokuserer på det lokale markedet her i byen. Kanskje noen spesialforretniger utenlands ønsker våre øl, men føreløpig produserer vi svært små mengder, kun 5hl. i måneden.

artezan

Polen er veldig dominert av lagerøl, hvordan møter det polske markedet deres øl? Markedet er i fyr og flamme, det virker som om vi kan selge ubegrensede mengder av ølet vårt. Hvis vi sender en pall med øl til en butikk er den utsolgt før den når hyllene, og de bestiller mer, men vi klarer desverre ikke å brygge mer øl.

Vil dere forsøke å gjøre deres øl tilgjengelig i større kjeder som f.eks Stokrotka, Biedronka, Carrefour og Tesco? Nei, vi er ikke interessert i denne salgskanalen. Større kjeder har for mye makt og vil forsøke å lure deg. Jeg mener de små foretakene burde stå mer sammen mot de store. Dersom våre øl kun er tilgjengelige i små forretninger vil ølnerdene måtte oppsøke dem og samtidig la de kunne få en liten fortjeneste.

Dette er hva jeg har kommet opp med til nå og jeg var også nødt til å kutte litt ned på hva jeg har funnet ut om øl i Polen for at artikkelen ikke skulle bli for innviklet. Uansett kan man se at ølrevolusjonen også har kommet til Polen. Det er heller ikke merkelig at små bryggerier med begrenset kapasitet ikke klarer å møte etterspørselen etter øl i et land med 38,5 millioner innbyggere. Samtidig har man en større kundemasse som kanskje kan hjelpe bryggeriene med å få god nok økonomi til å utvide. I skrivende stund ser det ut til at tre nye håndverksbryggerier startes opp i løpet av året, det ene av en dame ved navn Agnieszka Łopata som ble kåret til årets polske hjemmebrygger 2012 av Bractwo Piwne. Jeg synes det er hyggelig at også kvinnene tar del i denne mannsdominerte bransjen.

 

Jeg vil rette en stor takk til/Chcę podziękować:

Kuba Niemiec, Polens beste ølblogger i mine øyne, og også kjent for de som frekventerer ratebeer som ElDesmadre, besøk bloggen hans ElDesmadre`s Beer Vault.

Piotr Wypych, Browar Artezan.

Bartosz Napieraj, AleBrowar og ølbloggen smaki-piwa.pl.

Kilder: wikipedia, alebrowar.pl, browarpinta.pl, browar.biz, artezan.pl, bractwopiwne.pl, kp.pl, grupazywiec.pl.

About Kenneth Eriksen

En dannet Herre fra Oslos østkant som nå er bosatt i Drøbak. Hovedinteressene består av øl, mat og italienske biler.

Vis alle innlegg av Kenneth Eriksen

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: