RSS

Pinta A´la Grodziskie

27. november 2013

3 av 5 desiliter, Browar Pinta, Polen

bQ3rTq7Denne ølen representerer en ølstil vi ikke er godt kjent med her i Norge. Grodziskie er en polsk form for øl som er overgjæret med lavt alkoholinnhold, den er basert på hvetemalt (ingen andre maltsorter) som er røkt på eik eller bøk og har en lys kropp, er humlerik og har en klar tilstedeværelse av røk. For enkelhetens skyld kan den ses på som en røkt hveteøl. Grodziskie har sin historie fra Grodzisk Wielkopolski (tysk: Grätz) som er en liten by på ca. 14.000 innbyggere omtrent fire drøye mil sørvest for byen Poznań og den har en bryggehistorie som går 700 år tilbake i tid med en topp på 1700-tallet da den lille byen hadde hele 53 bryggerier. Ølstilen var fra 1929-1933 kun lovlig å brygge her og fra 1922 ble Grodziskie kun brygget av Zjednoczone Browary Grodziskie. Etter andre verdenskrig ble all industri i Polen nasjonalisert i tro kommunistisk ånd og en lang periode med lite investeringer fulgte i tillegg til at ølet kun var tillatt brygget og solgt i Grodziskie Wielkopolski. På 80-tallet ble det gjort forsøk på å gjenvinne Grodziskies glansdager, men da var det allerede for sent og det siste bryggeriet som brygget ølstilen kastet inn sine årer i 1993. Man kan også nevne den polske prest og kronikør Jan Długosz som på 1470-tallet sa at Polens nasjonale drikk var laget av hvete, humle og vann.
Bilde til høyre er tatt fra den polske ølbloggen Piwo, z piwem i o piwie og viser en reklameplakat med teksten Pijcie zdrowotne Piwo Grodziskie hvilket betyr Folket drikker sunn Grodziskie øl.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABrowar Pintas bidrag til relanseringen av denne formen for øl er gyllen og tåkete av utseende med en hvit skumkrone. Aromaen kommer i form av kiełbasa (røkt polsk krydderpølse), røk og krydder samt hint av hvete og sitrus. I munnen opplever man at ølet har en tynn kropp og man finner smak av hvete, sitrus, krydder og igjen røkt kiełbasa. A´la Grodziskie kan kort oppsummeres slik: en øl med lavt alkoholinnhold som leverer en egenart i både aroma og smak. En positiv overraskelse selv om ølstilen nok ikke er den som passer min gane best.

Produsent: Browar Pinta

Land: Polen

Stil: Grodziskie/Gose/Lichtenhainer

ABV: 2,6%

Karakter: 3 av 5 desiliter

About Kenneth Eriksen

En dannet Herre fra Oslos østkant som nå er bosatt i Drøbak. Hovedinteressene består av øl, mat og italienske biler.

Vis alle innlegg av Kenneth Eriksen

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: