RSS

Frydenlund Pale Ale

OLYMPUS DIGITAL CAMERASeilskuteskipperen Mats Langaard fra Lillesand grunnla Frydenlund Bryggeri i 1859. Mannens initialer ML i kombinasjon med en stjerne ble i 1884 registrert som Norges første varemerke og er den dag i dag i bruk. Navnet Frydenlund ble tatt fra løkka i Oslo der bryggeriet ble bygget og Hr. Langaard ønsket å ekspandere ganske kraftig utover landegrensene. Han lyktes og Frydenlund ble det første nordeuropeiske bryggeriet som lyktes med å eksportere øl til tropiske deler av verden med hjelp av den norske handelsflåten. Frydenlund eksporterte forskjellige typer øl, men ølet med størst suksess utenlands var Pale Ale som ble eksportert fra høsten 1865 og det ble sendt så langt som til både Australia og Sør-Afrika. Eksporteventyret døde desverre ut med utbruddet av første verdenskrig.

Selv har jeg lurt på hva de store bryggerien har tenkt til å gjøre for å komme seg inn på det stadig voksende markedet for mer smaksrike øl. Hansa har på sin side kjøpt seg inn i Nøgne Ø i tillegg til at de har kommet på markedet med IPA, Bayer og Hvete. Ringnes har til slutt (dersom vi ser bort i fra Imperial- og Superior Polaris) kommet med et motrekk i form av en Pale Ale.

Frydenlund Pale Ale 0,5L boksI følge Ringnes har de ved hjelp av gamle dokumenter, analyser og kunnskap om råvarene og bryggemetodene på 1800-tallet rekonstruert den gamle storheten. Det originale ølet skal også ha hatt en høyere alkoholprosent, men sett bort fra dette skal dette ølet være tett opp mot originalen. Frydenlund Pale Ale av dagens dato er uansett en moderne versjon og bryggeriet har ved hjelp av gjærforsker Zoran Gojkovich lett etter gjær blant Carlsbergs samling av over 40.000 forskjellige gjærsorter. De har falt ned på en skotsk overgjær som gjærer ved ganske høy temperatur og som skal gi en veldig ren aroma med lite estere. Ut over valg av gjær har de også ønsket seg en moderne vri på humlekarakteren og har valgt å bruke amerikanske humle, nærmere bestemt Columbus, Tomahawk og Zeus. Valg av bitterhumle har falt på Magnum og/eller Zeus.

Ølet har vært tilgjengelig på fat fra 7. februar, men mandag 17. februar er ølet også tilgjengelig i butikk. Hva kan du så vente deg av denne nylanseringen? Utseendemessig er ølet klart og gyllent med en flott tett skumkrone. Aroma av karamell, gress, blomstereng og et lite innslag av grapefrukt. Smaksmessig finner man igjen karamell, gress, høy, blomstereng samt et lett innslag av sitrusfrukt og et lite snev av nøtter. Fin lett bitter avslutning hvor en litt klissete karamell dominerer ettersmaken. Ølet er tiltenkt som en brobygger for de som ønsker noe mer smaksrikt enn en pils, men som ikke er riktig klare for de mer smaksrike øl på markedet. Akkurat der tror jeg ølet fungerer utmerket og vil finne sine venner, men for ølnerden blir nok dette litt i det kjedeligste laget og jeg synes ikke ølet kommer høyere enn midt på treet av humlebingens karakterskala.

Produsent: Ringnes Bryggeri (Carlsberg)

Land: Norge

Stil: English Pale Ale

ABV: 4,5%

Karakter: 2 av 5 desiliter

About Kenneth Eriksen

En dannet Herre fra Oslos østkant som nå er bosatt i Drøbak. Hovedinteressene består av øl, mat og italienske biler.

Vis alle innlegg av Kenneth Eriksen

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: