RSS

Nøgne Ø sake

19. april 2014

Humlebingens artikler

Nøgne Ø brygger ikke bare øl, de var også de første som produserte sake i Europa. Ikke bare lager de sake, men akkurat som med deres øl leverer de det lille ekstra. Tilbake i 2012 fikk de både gull (Yamahai Motoshibori) og bronse (Junmai Shu) i den internasjonale sakekonkurransen London Sake Challenge, et uoffisielt VM for sake. Dette vekket selvsagt også interesse i sakens hjemland Japan. Den nasjonale kringkasteren i Japan tok like så godt reisen til Norge og Grimstad noe som resulterte i et 10 minutter langt innslag på øyrikets riksdekkende fjernsyn.

Personlig har jeg ikke noe forhold til sake. Det har seg nemlig slik at jeg svært sjelden drikker alkoholholdige drikker dersom man ser bort fra øl. Ettersom min kunnskap er begrenset har jeg valgt å omtale disse sakene på samme måte som når jeg anmelder øl, dog uten karaktersetting i denne omgang. Sake skal egentlig serveres fra skåler i utgaver som for eksempel Guinomi, Masu og Ochoko. Slike er jeg desverre ikke i besittelse av så ølglass får duge.

Før vi kommer så langt som til omtalene er det sikkert fler enn meg som ikke kan så mye om sake så da kan man begynne med hva sake lages av. Mitt lille nettsøk har funnet ut at all premium sake kun består av ris, vann, sakegjær og kõji (en spesiell form for muggsopp) noe som gir en Junmai. Det er også tillatt å tilsette en liten mengde destillert alkohol før modningsprosessen og saken blir da en Non-Junmai. Andre former for sake som ikke fortjener benevnelsen premium er ofte tilsatt både sukker, organiske syrer og store mengder med tilsatt destillert alkohol.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På flaskene oppgis det en del informasjon, men den er ubrukelig dersom man ikke vet hva produsenten forsøker å fortelle oss. Vi finner noe som omtales for Seimaibuai eller Rice Milling Rate som oppgis i %. Dette er forteller hvor polert risen i produktet er. Sakeprodusentene «vasker bort» de ytre lagene av hvert riskorn som består av proteiner og fett for å sitte igjen med den renest mulige stivelse i kjernen av riskornet. Hvorfor det? Det er så enkelt som at sake gjæren ikke kan fordøye disse proteiner og fett. Desto høyere prosentsats for Seimaibuai, jo mer raffinert vil smaken være på sluttproduktet. Så kommer man til Moto technique. Dette er ikke mer hokus pokus enn at moto er en gjærstarter og da sier det seg selv at man omtaler hvilken gjærstartermetode man har benyttet seg av. Den tradisjonelle metoden kalles Yamahai og her bruker man Lactobacillus for å syrne mesken og i motsetning til ølbrygging meskes og gjæres det samtidig.

En annen ting produsenten forteller oss om er San-do, Aminosan-do og Nihonshu-do. San-do angir syreinnhold i sake som produsenten finner ved hjelp av titrering og angir hvor mange ml titrant som kreves for å nøytralisere 10ml sake. På samme måte angir Aminosan-do umami mens Nihonshu-do forteller om sødmen f.eks er -3 søt mens 10 er tørr.

Nøgne Ø Junmai

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKlar og meget lys gyllen av farge. Aroma av alkohol, blomster, frukt og et snev av vanilje. Smakene går i samme retning som aroma og konsistensen er noe vannaktig. Videre oppleves den noe søt og i ettersmaken finner jeg frukt og noen sitrusaktige hint i kombinasjon med et snev av kjeller. I det hele minner den litt om en litt flat halvtørr hvitvin med et ekstra lite sting. Jeg blir uansett ikke bitt av noen sakebasill her og er fremdeles langt unna å bli noen sakeentusiast.

Rice: 100% Ginpu, Seimaibuai: 70%, Moto technique: Yamahai, Yeast: 701, San-do: 2.3, Aminsan-do: 2.1, Nihonshu-do: -1, ABV: 16%

Nøgne Ø Junmai Ginjo

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKlar lys gul kropp som minner om hvitvin av utseende. Aroma av vanilje, treverk, krydder, frukt og hint av alkohol. Smaken minner mye om aroma, men med en tydelig tilstedeværelse av sitrusfrukt. Jeg opplever denne som mildere enn Junmai og finner den mer lettdrikkelig samtidig som den ikke er like vannaktig i munnfølelsen. Denne virker klart mer balansert og mindre søt i tillegg til at alkoholen er bedre kamuflert. Denne falt som du allerede forstår i bedre smak enn Junmai, men jeg er fremdeles langt unna å skulle besøke Vinmonopolet for å kjøpe sake.

Rice: 100% Ginpu, Seimaibuai: 55%/45%, Moto technique: Yamahai, Yeast: 901, San-do: 2.1, Aminosan-do: 1.9, Nihonshu-do: +3, ABV: 16%

Nøgne Ø Yamahai Motoshibori

OLYMPUS DIGITAL CAMERALys gul i glasset med dufter av frukt, vanilje og et snev av krydder og alkohol, men i tillegg finner jeg et lite hint av noe som kan minne om konas neglelakkfjerner og det helt uten at det blir negativt faktisk. Når det kommer til smak er dette uten tvil den mest fruktige og smaksrike av disse tre sakene. Her finner man eple, pære og sitrusfrukter samt krydder, noe gjær og alkohol. Dette er en lettdrikkelig liten rakker jeg helt klart ser for meg at jeg kan finne på å kjøpe med meg hjem fra Vinmonopolet i fremtiden. Yamahai Motoshibori var rett og slett en liten opptur etter at Junmai og Junmai Ginjo ikke helt falt i smak.

Rice: 100% Ginpu, Seimaibuai: 70%, Moto technique: Yamahai, Yeast: Naturally occurring, San-do: 6.3, Aminosan-do: 4.3, Nihonshu-do: -4, ABV: 19%

Junmai er allerede tilgjengelig hos Vinmonopolet mens Junmai Ginjo og Yamahai Motoshibori vil komme i salg i løpet av våren/sommeren. Her er det bare å følge med dersom du vil begi deg ut på et spennende sake eventyr.

, , ,

About Kenneth Eriksen

En dannet Herre fra Oslos østkant som nå er bosatt i Drøbak. Hovedinteressene består av øl, mat og italienske biler.

Vis alle innlegg av Kenneth Eriksen

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

2 kommentarer den “Nøgne Ø sake”

  1. H Says:

    Interessant og grundig! Artig å lese!

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: