RSS

Burger med BBQ-saus og løkringer

18. juli 2014

Middag

En god hamburger er noe mange setter pris på og når man benytter øl til og i maten blir det som regel enda bedre. Dagens rett består derfor av en burger, bbq-saus og løkringer, alle med øl i oppskriften som dekker fire voksne personer.

Noen av ingrediensene du trenger

Noen av ingrediensene du trenger

Røstet pepper

Legg noen spiseskjeer pepper (gjerne forskjellige sorter) i en tørr varm panne til de begynner å poppe og avgi en herlig aroma. Knus deretter pepperkornene i en morter. Du trenger ikke å gjøre dette og benytte deg av vanlig nykvernet pepper, men pepperet vil smake mye bedre enn du er vant til med denne metoden. Røstet pepper er benyttet i alle oppskriftene nedenfor.

Løkringer

Løkringer

Løkringer

 • 3 store kepaløk (kuttet i ca. 1 cm. tykke ringer)
 • 5 dl melk
 • 5 dl isvann
 • 2,5 dl hvetemel
 • 1 ts havsalt
 • 1 ss sennepspulver
 • 0,25 ts røstet pepper
 • 2 romtempererte egg
 • 2 dl øl (f.eks bayer)
 • 2 ss vegetabilsk olje
 • 2-3 ss hakket persille
 • noen dråper tabasco e.l.
 • vegetabilsk olje til fritering (f.eks solsikkeolje)

Bland melk og isvann i en stor bolle og legg i løken. Pass på at all løken dekkes av væsken. Dekk til med plastfolie og la stå i kjøleskap i to timer eller mer. Du kan sløyfe dette, men det du vil oppnå med å gjøre dette er en mørere og mildere løk.

Frityrdeig: Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en bolle og sett til side. I en annen bolle pisker du eggene lett før du pisker inn olje, øl og tabasco. Visp så væsken inn i det tørre til du har en klumpfri røre. Dekk til å sett i kjøleskap i to timer eller mer.

Når du venter passer det ypperlig å lage bbq-saus og gjøre klar hamburgerne.

Hell væsken av løken og la de renne av seg på et kjøkkenhåndkle e.l. og fjern evt. overflødig væske med f.eks en lofri tørkerull. Varm oljen du skal fritere i til 180º. Dypp løkringene i frityrdeigen la overflødig røre renne av og friter i ca. 4 minutter. Husk og snu de underveis så de blir gyllne på begge sider. La de renne av seg på kjøkkenpapir og server umiddelbart så de ikke blir dvaske.

Frityrdeigen kan også brukes til å f.eks. dyppe fisken i før fritering dersom du har lyst på fish and chips.

BBQ-Saus

BBQ-Saus

BBQ-Saus

 • 3 ss usaltet smør
 • 1 finhakket kepaløk
 • 1 finhakket hvitløksfedd
 • 3 grillede og flådde paprika
 • 1 dl ketchup
 • 3 ss tomatpurè
 • 1 dl melasse
 • 1 dl worcestershire sauce
 • 0,25l røkøl (f.eks Nøgne Ø 100% Peated)
 • 3 ss dijonsennep
 • 2 ss brunt sukker
 • 1 ts rødvinseddik
 • havsalt
 • pepper

Smelt smøret i en liten kjele over middels varme, tilsett løk og la den bli blank og myk. Dette tar ca. 5 min (tilsett hvitløk og tomatpurè det siste minuttet), dersom løken begynner å ta farge reduserer du varmen. Ha i øl og la redusere til ca. halvparten. Ha i resten av ingrediensene bortsett fra salt og pepper og la småkoke i ca. 10 minutter. Rør ofte. Kjør sausen med en stavmikser og smak til med salt, pepper og evt. mer brunt sukker. Synes du sausen trenger mer røksmak kan du evt. tilsette litt liquid smoke. Avkjøl.

Sausen holder seg fint i en uke eller to dersom du har den i et glass som du plasserer i kjøleskapet. Bruk den gjerne som dip til løkringer, dressing i burger eller til spareribs.

Hamburger

Rå hamburger

Rå hamburger

 • 500 gr kvernet kjøtt (f.eks. høyrygg eller entrecôte)
 • 0,5 dl øl (gjerne med mye røkmalt)
 • 1 finhakket chipotle chili
 • 1 fedd finhakket hvitløk
 • 1 ss havsalt
 • 0.5 ss pepper

Du kan gjerne benytte deg av kjøttdeig om du ikke vil kverne kjøttet selv, men jeg vil da anbefale deg å be din lokale slakter om å kverne kjøtt med mye fettmarmorering.

Kok opp litt vann og hell over chipotle chili og la den bløtlegge i ca. 15 minutter. Du kan gjerne riste chilien i tørr panne før bløtlegging for å frigi mer aroma. Del den i to og fjern frøene før du har den i burgeren dersom du ønsker en mildere smak.

Ha kjøttet i en bolle og kna inn saltet, kna deretter inn resten av ingrediensene og spe med øl til alt er blandet godt sammen. Form fire boller av kjøttet og trykk ut til burgere og rut kjøttet med baksiden av et knivblad. Legg på grillen eller stek i panne. Anrett burgeren i et hamburgerbrød med ditt favoritt-tilbehør.

Hamburger med BBQ-Saus og løkringer

Hamburger med BBQ-Saus og løkringer

Denne artikkelen er også publisert på Ølportalen.

About Kenneth Eriksen

En dannet Herre fra Oslos østkant som nå er bosatt i Drøbak. Hovedinteressene består av øl, mat og italienske biler.

Vis alle innlegg av Kenneth Eriksen

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: