RSS

Nøgne Ø lanserer Chmiel Iunga IPA & Kriek of Telemark 2014

1. november 2014

Humlebingens artikler

Nøgne Ø er stadig ute med nye øl og i oktober ble det holdt to lanseringer i Oslo. Først ut var ølet de har brygget sammen med AleBrowar fra Polen. Når, i mine øyne kanskje det beste polske bryggeriet og muligens min favoritt blant norske bryggerier går sammen bygger det seg naturligvis opp visse forventninger. De har også brygget sammen tidligere og Deep Løve var en øl jeg absolutt satt pris på. Riktignok hadde jeg smakt Chmiel Iunga før denne kvelden, men under helt andre omstendigheter så her var det bare å glede seg. Uken etter var tiden kommet til årets utgave av Kriek of Telemark på Håndverkerstuene.

Chmiel Iunga IPA

De fremmøtte på Dr. Jekylls i Oslo fikk først en introduksjon om ølet og om samarbeidet fra Nøgne Øs Kjetil Jikiun før AleBrowars Michał Saks fortalte litt om både AleBrowar og hans første møte med haandverksøl i form av Two Captains, et øl som faktisk ble en medvirkende årsak og inspirasjonskilde til oppstarten av bryggeriet. Deretter kunne humledyrker Paweł Piłat informere om polske humler i ølbrygging før en særs ivrig og entusiastisk polsk ølblogger ved navn Tomasz Janiak predikerte om den polske ølscenen. Bloggen hans kan du besøke her.

F.v. Kjetil Jikiun, Michał Saks, Paweł Piłat og Kenneth Eriksen. Fotograf Tomasz Janiak.

F.v. Kjetil Jikiun (Nøgne Ø), Michał Saks (AleBrowar), Paweł Piłat (Polski Chmiel) og Kenneth Eriksen (humlebingen). Fotograf: Tomasz Janiak (Browarnik Tomek).

Ikke nok med at vi fikk smake på Chmiel Iunga, men Nøgne Ø hadde også tatt med seg deres India Pale Ale, Vic Secret, Two Captains og #500. Samtidig ble tiden moden for å komme i kontakt med de tilreisende fra Polen. Michał Saks viste seg å være en meget hyggelig kar og ølbloggeren Tomek hadde også mye interessant på hjertet, samtidig fikk jeg muligheten til å overraske de tilreisende med at jeg kunne snakke en del polsk noe som resulterte i diverse invitasjoner til polske ølopplevelser. Man har altså ingenting å klage over.

Den mest interessante samtalen skulle derimot vise seg å bli med tredjegenerasjons humlefarmer Paweł Piłat (hjemmesiden til farmen Polski Chmiel, polsk humle finner du her). En meget kunnskapsrik og ølinteressert mann som virkelig kan sine saker og som samtidig er på søken etter nye humler som kan taes i bruk i ølbrygging. Ivrig kunne han fortelle vidt om det ene og det andre. Under gjenopptagelsen av Iunga kunne han fortelle at humlen ble sendt til et bryggeri i Tyskland som returnerte humlen med begrunnelsen av at den var ubrukelig til øl. AleBrowar kunne bevise det motsatte da de brygget Hop Sasa, etter min mening en kjedeligere single hop utgave av Chmiel Iunga. Paweł kjenner også de som driver Browar Olimp og opplyste om sin skuffelse over deres Prometeusz som også inneholder den omtalte humle, noe jeg kunne istemme da jeg selv tilfeldigvis hadde drukket denne tidligere.

I Polen har de også et humleinstitutt som forsker på humle, men lite om bruken av humle i øl. Paweł har selvsagt som første og eneste person dukket opp på døren her med interesse for humle. De ansatte syntes sågar mannen var gal da han ønsket å ta med seg humle hjem, og de syntes ikke han var mindre gal da de fikk høre at han ønsket å tørke humlen selv for siden å benytte den under brygging av øl. Uansett sitter mannen nå på ti forskjellige sorter med polsk humle, hittil ubrukt i ølsammenheng. Seks av disse har ikke engang et navn (!), men to sorter har sitrusaroma, to har aroma som minner om tropisk frukt, noen vet jeg fremdeles ikke noe om, men en er allerede kassert da ølet smakte løk. Synes kanskje det er et dumt valg, løkaroma kunne jo muligens ha vært spennende i noen øl det også. Uansett blir de resterende humlesorter benyttet av Paweł selv og Michał fra AleBrowar under prøvebrygging hjemme for å sjekke humlenes potensiale i øl. Fremtiden ser uansett spennende ut for polsk øl og humle, så her er det bare å krysse fingrene å håpe de finner noen nye humler som kan skape nye spennende øl.

Kriek of Telemark (2014)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEn uke etter lanseringen av Chmiel Iunga var det igjen tid for en tur til Oslo, nærmere bestemt Håndverkerstuene. Her kunne Tom Young fortelle et tredvetalls fremmøtte om årets Kriek of Telemark og ikke minst om spennende øl som kommer i ikke alt for fjern fremtid. Videre kunne Nøgne Øs nye fatlagringsansvarlig Stephen Andrews fortelle at han eksperimenterer med nye spennende spontangjærede og fatlagrede øl. En god nyhet for en hver ølnerd.

Årets utgave av Kriek of Telemark er vel strengt tatt egentlig Kriek of Buskerud da kirsebærene i år kommer fra Bagestadvold Gård i Buskerud. Markedsansvarlig Tom Young kunne i den forbindelse fortelle at navnet på ølet ble beholdt for enkelhets skyld da et nytt navn ville iverksette noen prosesser for å få ølet inn på Vinmonopolet som ville ha forsinket lanseringen en god del. Kanskje vi neste år kan få se en ny Kriek med kirsebær både fra Telemark og Buskerud? Navnet kunne jo bli Kriek of Buskemark eller Telebusk?

Vi som var tilstede var så heldige at vi fikk smake ølet opp mot Cantillons Kriek, et øl de fleste ølentusiaster setter meget høyt. Uenigheten rundt bordene om hvilket øl som var best var store, men at noen foretrakk Nøgne Ø fremfor Cantillon er uansett et stort kompliment til bryggeriet fra Grimstad. Dessuten var det hevet over en hver tvil om at det norske ølet var rikere både på aroma og smak. Ølet fra Cantillon var flasket i juni 2012 mens Kriek of Telemark møtte sin flaske den 3. sep i år. Dette resulterte i at ølet fra Belgia fremstod som mer velbalansert mens ølet til Nøgne Ø som noe uferdig. For øvrig drikker jeg en Kriek of Telemark i skrivende stund og jeg kan allerede se at notatene fra i dag og under lanseringen har forandret seg til det bedre for ølet og det vil nok bare bli bedre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKriek of Telemark fikk også selskap av Håndverkerstuenes brownie og kirsebærsorbet, en kombinasjon som var særs vellykket samtidig som desserten ikke tok fokus vekk fra ølet. Faren er stor for at en lignende dessert vil bli servert her hjemme om ikke alt for lenge.

Nøgne Ø hadde også med seg Skog og Mark denne kvelden samt at man fant mange spennende øl på fat deriblant Triple Wood Knot Brown noe som gjorde dette til en minneverdig kveld i ølets tegn. Nå kan man bare glede seg til lanseringen av solbærporteren som er brygget i samarbeid med Anders Kissmeyer.

Til slutt kan det nevnes at kvelden avsluttet på best mulige vis da Terje Malja kom til bordet med en Sweet Horizon som han gladelig lot undertegnede ta del i. Tusen takk unge mann.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

About Kenneth Eriksen

En dannet Herre fra Oslos østkant som nå er bosatt i Drøbak. Hovedinteressene består av øl, mat og italienske biler.

Vis alle innlegg av Kenneth Eriksen

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: