RSS

ODE Mikrobryggeri

28. mars 2015

Humlebingens artikler

Bygningen som har æren av å kunne huse ODE Mikrobryggeri.

Bygningen som har æren av å kunne huse ODE Mikrobryggeri.

For et par uker siden, nærmere bestemt lørdag den 14. mars 2015 besøkte humlebingen ODE Mikrobryggeri i Nordre Frogn, nærmere bestemt på Søndre Hallangen ikke langt fra kystperlen Drøbak. Denne dagen hadde mange ølentusiaster funnet veien til ølfestivalen på Lillestrøm, men muligheten til å se et nytt norsk håndverksbryggeri brygge Bomba IPA passet humlebingen så meget bedre enn en tur til flisbygden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bryggeskjema Bomba IPA

Undertegnede har kanskje litt ekstra interesse for ODE siden de holder til ganske nære mitt bosted i Drøbak, men lokal tilhørighet hjelper lite om man ikke leverer godt øl. Her kan du ta det helt med ro, ODE er etter hva jeg har smakt kanskje, om ikke det mest spennende bryggeriet om dagen og de leverer særdeles godt øl. Ryktene om dette bryggeriet dukket opp allerede i fjor og når man hadde smakt både Drøbak- og Torggata IPA hos Café Sara i Oslo, byen hvor jeg både ble født og vokste opp fikk jeg virkelig lyst til å vite mer om, og ikke minst smake mer fra dette bryggeriet.

Olav Dvergsdal tilsetter Cascade under kokeprosessen.

Olav Dvergsdal tilsetter Cascade under kokeprosessen.

Kontakt med Ole Dischler Enger hos ODE ble opprettet og etter mye om og men med tanke på hvordan besøk passet både bryggeriet og humlebingen var det endelig duket for bryggedag hos ODE Mikrobryggeri. Den italienske skjønnhet fra Torino, en 156 ble startet opp tidlig lørdag morgen, selvsagt med fruen ved min side for noen måtte jo ta Alfaen hjem og sørge for henting senere denne lørdagen.

ODE leverer et stilrent og flott design på sine flasker.

ODE leverer et stilrent og flott design på sine flasker.

Bak denne døren holder et av Norges mest spennende bryggerier til.

Bak denne døren holder et av Norges mest spennende bryggerier til.

Ved ankomst hadde Ole forlatt bryggeriet for en liten ekskursjon til landhandleren, men Olav Dvergsdal var en utrolig hyggelig kar det var en stor glede å kunne slå av en prat med og få en lett omvisning av på bryggeriet mens vi ventet på Ole. Alt snakket fikk både Olav og meg tørste og Citra Wit sto på menyen. En øl jeg hadde fått insideinformasjon om hvor var tilgjengelig rett etter levering, på et utested jeg senere måtte tusle slukøret hjem fra både lørdag og søndag uken i forveien da tappekranen hadde valgt å gå til streik. Ryktene om gode tilbakemeldinger for ølet i Oslo gjorde meg svært forventningsfull til ølet som skulle vise seg og faktisk kunne leve opp til forventningene og vel så det. Allerede her kan jeg avsløre at ODE kan sine saker, alt jeg har smakt er over forventningene og jeg tør påstå at disse lager et så godt øl at de er fullt på høyde med f.eks. Nøgne Ø. Dog gjenstår det å se om de kan levere like bra på flaske i fremtiden som de i dag gjør fra tapp.

En forsmak på hva som skal bli Oscarsborg Kanon Pils.

En forsmak på hva som skal bli Oscarsborg Kanon Pils.

På bryggedagen skinte solen og vårstemningen var til å ta og føle på. Så noen øl på lasterampen med Citra Wit smakte som du allerede skjønner fortreffelig og da Oles kone leverte en Chili Con Carne med hjortekjøtt kunne det ikke bli bedre. Samtidig kunne Ole og Olav fortelle om bryggeriet nå til dags. En ting som utvilsomt vil glede hytteturistene på Hallangen er deres plan om en uteservering. ODEs søknad om skjenkebevilling ble også innvilget denne uken, så veien fra ønske til virkelighet har nå alt den trenger for å kunne bli en virkelighet. Derfor kan man nok se frem til diverse lukkede arrangementer hos bryggeriet i fremtiden i tillegg til muligens den nevnte uteservering. Hva fikk man så til dessert? En øl ved navn Robust Porter som egentlig skulle døpes Cascade Porter, en god øl som nesten grenser til å være en BIPA uten å være det. Uansett en meget god tørrhumlet Porter. Som en liten positiv kuriositet fikk man også smake på en kommende pils som hverken var ferdigæret eller karbonert, men den falt godt i smak likevel.

Flaskemaskin.

Flaskemaskin.

Fra Rena Bryggeri har ODE fått tak i flaskemaskin, en maskin som trenger noen små justeringer og en filtreringsmaskin de ikke benytter seg av til annet en deler de kan benytte andre steder i bryggeriet. Ellers kommer det meste av bryggeriet fra Tine på Sem og de har to mesketanker av 1200 liter hvorav den ene var en badestamp på Jølster tilhørende Olavs bror. Ellers lager ODE mye av utstyret selv, så som koplinger og lignende. At bryggeriets første batch kalt Drøbak IPA ble brygget i Oles garasje før bryggelokalet var tilgjengelig hører også med til historien.

ODE er et spennende nytt bryggeri, det er det liten tvil om, men mens vi venter på at deres øl skal finne veien både til Vinmonopolet og butikkenes hyller lar vi bryggerne fortelle litt om bryggeriet.

Olav Dvergsdal til venstre og Ole Dischler Enger har all mulig grunn til å være stolte over sitt øl.

Olav Dvergsdal til venstre og Ole Dischler Enger har all mulig grunn til å være stolte over sitt øl.

Kan dere fortelle litt om hvem som står bak ODE Mikrobryggeri? Vi som står bak er Olav Dvergsdal og Ole Dischler Enger. Vi er tidligere hjemmebryggere som startet å brygge sammen for ca. 12 år siden. Vi var begge hjemmebryggere før dette, men fant sammen ut at det hyggeligere og mer spennende å holde på sammen enn hver for seg. Samlet sett har vi over 30 års erfaring i brygging av øl. Vi startet opp som mikrobryggere høsten 2014. Vi har sammen bygget selve bryggeriet flere ganger, først for å få større volum, og nå for å etablere et mikrobryggeri.

Hvor stor bryggekapasitet har dere? Vi kan brygge 1000 liter pr. batch og vi kan slik det er nå brygge 3-4000 liter pr. uke.

Hvilke øl vil bli brygget på fast basis og har dere noen planer om f.eks. fatlagring eller annet? Vi har etablert åtte forskjellige typer som faste øl vi skal ha til enhver tid; Citra Wit, Pale Ale, Brown Ale, Stout og Porter er alle polølvarianter hva gjelder alkoholstyrke. Oscarsborg Kanon Pils, Drøbak IPA og en lettere variant av Citra Wit er butikkøl på 4,7% abv.

Når kan vi forvente å finne øl fra ODE hos den lokale landhandleren? Vi har allerede forespørsler på flaske og arbeider nå aktivt for å få vår flaskemaskin til å spille slik den skal. Maskinen trenger litt ombygging og tilpasning for nye sttørre flasker enn den er brukt til før. Dette arbeidet er godt i gang og vi satser på at vi kan flaske ølet nå i slutten av mars måned.

Noen av deres øl vil bli tilgjengelig ved Vinmonopolets maislipp. Hvilke øl blir dette, og vil de komme i standard- og/eller bestillingsutvalget? 8. mai er vårt første pol-slipp og det er et sommerfriskt øl i form av en pale ale syrlige sommerfriske smaker som virker leskende og lettdrikkelig.

Til slutt vil humlebingen takke både Ole og Olav hos ODE for en fantastisk dag på bryggeriet og ønsker bryggeriet all hell og lykke i fremtiden.

About Kenneth Eriksen

En dannet Herre fra Oslos østkant som nå er bosatt i Drøbak. Hovedinteressene består av øl, mat og italienske biler.

Vis alle innlegg av Kenneth Eriksen

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: